Informatie
Hier kan je informatie vinden over mieren houden.
Mierenhouden
Waarom mieren houden
Niets is interessanter dan het zien opgroeien van een mierenkolonie vanuit 1 mierenkoningin. Je zou het niet denken maar mieren zijn een erg georganiseerd volk, zo zijn er vechters, verkenners, verzorgers enz. Bij het mieren houden is het dus bijzonder om te zien wat elke mier doet en hoe de mieren reageren op bijv. voedsel wat in de buitenwereld wordt neergelegd. Klik hier voor meer informatie over hoe de mierenkoningin te verkrijgen.
Mieren houden is dan ook heel leerzaam en zeker niet saai, want als je 1 soort mier hebt laten groeien tot een grote kolonie en het mieren houden zo een beetje onder de knie hebt is er altijd de mogelijkheid om een tweede mierenkolonie te onderhouden. Bijvoorbeeld een mieren soort die kan steken of weven. Er zijn genoeg soorten mieren om uit te kiezen want er zijn duizenden soorten over de hele wereld.
Het mieren houden is niet een moeilijke hobby, de mieren hebben af en toe wat water, zoetigheid en proteïnes nodig in de vorm van bijvoorbeeld een meelworm.
Mieren in het algemeen
Mieren zijn erg bijzonder om te observeren, omdat het kolonievormende, sociale insecten zijn. Ze komen vrijwel overal in de wereld voor. De meeste mierensoorten bouwen grote nesten op de grond, in bomen, tussen rotsspleten of met behulp van bladeren. Een kolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (dit zijn allemaal vrouwtjes) en soms mannetjes of jonge koninginnen. Koninginnen worden vaak gynes genoemd. Figuur 1. Twee koninginnen waarvan één die reeds de vleugels verloren isMierenboerderij.nl levert alles wat nodig is voor het starten van een mierenboerderij
Zo start je je eigen mierenboerderij
Eigenlijk heb je drie opties om een mierenkolonie te starten:
- Koop een kolonie (zie mierenboerderij.nl).
- Graaf een kolonie uit en zorg voor huisvesting.
- Vang een koningin tijdens de bruidsvlucht.
Eigenlijk is de tweede optie geen goede optie, omdat je veel mieren stoort en uit de kolonie haalt en het essentieel is dat je de koningin vangt om een blijvende kolonie te krijgen.
Een mierenkolonie kopen is makkelijk en kan altijd. Zo heb je ook de mogelijkheid een keuze te maken tussen de verschillende soorten.
Wat ook kan, maar dit kan maar eens per jaar, is zelf koninginnen vangen tijdens de bruidsvlucht. Zo kun je het volledige proces meemaken. Afhankelijk van de soort die je koopt, begin je na aanschaf met een koningin met eitjes met eventueel een aantal werksters.
Koninginnen vangen
Elk jaar (wanneer de kolonie groot genoeg is) is er een moment waarop mannetjes uit de eitjes komen en vervolgens de koningin bevruchten zodat er vele koninginnen uit de poppen kruipen. Vervolgens vindt de bruidsvlucht plaats: een groot aantal gevleugelde koninginnen vliegt uit samen met gevleugelde mannetjes, ze paren en de koninginnen zoeken een plaats om een nieuwe kolonie te starten. De vleugels verliezen ze vlak na de bruidsvlucht. De mannetjes gaan vrij snel weer dood. Tijdens de bruidsvlucht zie je vele gevleugelde, duidelijk grotere mieren over straat lopen. Dit zijn de koninginnen.
Verzorging tijdens de eerste maanden
De eerste vijftig dagen tot twee maanden heeft de koningin eigenlijk geen voeding nodig. Ze is goed gevoed voor de bruidsvlucht en heeft voldoende aan vocht. Dit is wel heel belangrijk. Het is dus het makkelijkste om de koninginnen in een reageerbuisje te plaatsen met voldoende (gekookt) water met een watje tussen het water en de koningin en een watje om het buisje af te sluiten.
Eitjes, larven, poppen
Er zijn drie stadia voordat een mier volwassen is. Een volwassen mier noem je imago. Een mier ontstaat na gedaantewisseling (metamorfose). Daarvoor heb je de volgende drie stadia die in figuur 5 te zien zijn:
- eitje (gelegd door de koningin)
- larve
- pop
De larven worden gevoed (met eiwitten) en verzorgt door de werksters.
Verzorging van de eerste werksters
Wanneer de eerste werksters uit de poppen gekropen zijn heeft de kolonie eiwitten en suiker nodig. Eiwitten zijn nodig als bouwstof. Larven hebben bouwstof nodig om te groeien en koninginnen (gynes) om eitjes te leggen. Fruitvliegjes voorzien in de eiwitbehoefte. Suiker is nodig als brandstof. Werksters hebben vooral suiker nodig, omdat ze niet meer groeien. Wanneer de kolonie relatief klein is, is dit voldoende. In een later stadium kunnen andere insecten als voeding nodig zijn.
Fruitvliegjes zijn uiteraard te koop, maar zijn ook te vangen. In en rond de groene kliko of composthoop kun je genoeg fruitvliegjes vinden en met een beetje gereedschap vang je ze in een handomdraai.Hierboven zie je mijn zelfgemaakte apparaatje waarmee ik heel snel een veertigtal fruitvliegen kan vangen vanuit de groene kliko of eventueel rond een stuk fruit. Ook andere insecten zijn hiermee te vangen, zoals muggen.